VolkerWessels iCity introduceert slimme woning-concept iWonen in Eindhoven’s appartementengebouw NEXT

VolkerWessels iCity introduceert slimme woning-concept iWonen in Eindhoven’s appartementengebouw NEXT

Bewoners profiteren van extra comfort, gezondheid en duurzaamheid

 

In het Eindhovense stadsdeel Strijp-S staan creativiteit, kunst, design en innovatie centraal. Hier kan in november dit jaar een nieuwe manier van wonen worden ervaren, wanneer de bewoners van het 23-verdiepingen hoge gebouw NEXT hun nieuwe appartementen betrekken. VolkerWessels iCity, Hyrde, TNO en VU Amsterdam hebben in NEXT samen het slimme woning-concept iWonen gerealiseerd, als onderdeel van het Europese innovatieproject Interconnect. iWonen zorgt ervoor dat op een slimme manier het leven aangenamer wordt gemaakt door meer comfort te bieden, echt iets te doen voor gezondheid en bij te dragen aan een duurzame leefstijl van de bewoners. Bij de ontwikkeling en het gebruik van de slimme diensten zijn de bewoners doorlopend betrokken.

iWonen, de slimme basis voor de toekomst
Geautomatiseerde programma’s verhogen de levenskwaliteit van bewoners. Vanzelfsprekend gaat in de slaapkamer het licht niet automatisch aan, maar in alle andere vertrekken zitten de bewoners nooit meer in het donker. Bewegingssensoren die ook de lichtsterkte meten houden dit in de gaten, zodat bewoners hier zelf niets voor hoeven te doen. Door slim om te gaan met energie houden bewoners het verbruik laag. Door de vertraagde startfunctie zijn de vaatwasser, droger en wasmachine klaar op het moment dat de bewoner dat wil. Indien een bewoner kiest voor een energie urencontract, kiest de software in dit geval het goedkoopste moment uit. De iWonen technologie draagt ook bij aan een gezond leefklimaat. Geautomatiseerde programma’s monitoren de luchtkwaliteit in het appartement, zodat er altijd voldoende verse lucht is.

Innovatieve technologie
iWonen bevat software om apparaten en sensoren van verschillende merken met elkaar te verbinden. Het verbindt op een slimme manier o.a. witgoed, verlichting, elektriciteit, warmtemeters en het ventilatiesysteem. De software in de apparatuur is aangesloten op het slimme besturingssysteem, waarover bewoners van het appartement de controle hebben via hun eigen smartphone of tablet. Met deze app stellen de bewoners hun persoonlijke programma’s in en is dit op afstand aan te passen.

Bewoners zijn baas over hun eigen data
Met zoveel communicatie en zoveel apparaten op verschillende locaties is er natuurlijk een optimale en veilige verbinding nodig in het appartement. iWonen bevat een hoogwaardig inpandig beveiligd IoT netwerk. Dit is een draadloos en gesloten systeem voor appartement-gebonden apparaten, dat is verbonden met het glasvezelnetwerk van Strijp-S. Deze combinatie biedt optimale privacy en dataveiligheid, gecombineerd met de grenzeloze mogelijkheden van het Internet of Things.

Wooncomfort naar nieuwe hoogte
NEXT is een opvallend en stoer appartementencomplex, bestaande uit drie woondelen. Het gebouw is ontwikkeld door VolkerWessels-onderneming SDK Vastgoed, namens Spoorzone B.V. In de vrije sector huur biedt Bouwinvest 99 ‘iWonen’ appartementen aan. Volgens Rob Linssen, Asset Manager van het Bouwinvest Dutch Residential Fund, is NEXT ‘revolutionair’: “De appartementen zijn voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van smart living, gezondheid en duurzaamheid. Het wooncomfort is optimaal. En om de huidige extreme energiekostenstijging het hoofd te kunnen bieden, stimuleert de app bij bewoners het energiebewustzijn en zijn de witgoed apparaten geschikt om geautomatiseerd ‘aan’ te gaan tegen het laagste energie uurtarief.”

Unieke Europese innovatie
Het innovatieproject Interconnect van de Europese Commissie wil de digitalisering van woningen, gebouwen en elektriciteitsnetwerken verbeteren door Internet of Things architectuur. Door nieuwe open standaarden, zoals SAREF en innovatieve technologieën zoals Artificial Intelligence, Blockchain, Cloud en Big Data, wordt interoperabiliteit tussen apparatuur en systemen gegarandeerd. Interoperabiliteit is een universeel protocol waardoor apparatuur met elkaar kan ‘praten’, zonder de apparatuur fysiek te hoeven ombouwen. Daarnaast wordt voor de bewoners de privacy en cyberveiligheid gegarandeerd. De iWonen appartementen in NEXT zijn de eerste in Nederland die voldoen aan deze toekomstige Europese standaard. In het eerste jaar wordt onderzocht welke gedrags- en duurzaamheidseffecten dit oplevert. Niet alleen in Nederland, maar ook bij diverse andere projecten door heel Europa. Uiteindelijk worden de resultaten van Interconnect ook ingezet voor de ontwikkeling van een nieuwe Europese bouwnorm voor de bebouwde omgeving.

Klaar voor de toekomst
Ronnie Groenewold van VolkerWessels iCity: “Het aanbod van energie volgt door de toename van duurzame bronnen niet langer de vraag. Steeds vaker zijn er momenten op de dag dat het aanbod van energie door wind en zon veel groter is dan de vraag. Dit zorgt voor problemen op het stroomnet. Op bepaalde momenten is er te veel energie of juist te weinig. Tegelijkertijd willen mensen meer comfort en gezonder leven. Daarom introduceert Volkerwessels iCity met iWonen een nieuw slim concept dat voldoet aan de maatschappelijke wens van meer duurzaamheid en de toenemende persoonlijke wensen van meer comfort, veiligheid en gezondheid.’’

Onderzoek naar bewonersbehoeften
De slimme diensten worden onderzocht door TNO. TNO heeft recent een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat huurders de slimme vaatwasser het meest aantrekkelijk vinden. Ze hebben twee belangrijke motieven om deze dienst te gebruiken: bijdragen aan het milieu en kostenbesparing. Luise Schlindwein, behavioral scientist innovator bij TNO, geeft aan dat het belangrijk is om de gebruikers te betrekken bij de ontwikkeling van technologische innovaties. “Deze slimme diensten bieden mogelijkheden maar zorgen ook voor onzekerheid, omdat nog onduidelijk is hoe dit soort innovaties in de praktijk werken. Hoe zit het met brandgevaar wanneer de slimme droger aangaat als ik niet thuis ben? Juist daarom hebben wij potentiële gebruikers geïnterviewd om inzicht te krijgen in hun wensen, behoeften en zorgen, zodat we hierop in kunnen spelen.”

Meer informatie
iWonen is een concept van VolkerWessels iCity. Voor meer informatie over de publicatie van het onderzoek van TNO: Slimme diensten in huis stimuleren duurzaam energiegebruik_website. Link voor social media: Slimme diensten in huis stimuleren duurzaam energiegebruik_social media. De slimme huurappartementen van Next Eindhoven worden aangeboden door Bouwinvest, via www.hureninnext.nl.

Contactpersoon VolkerWessels iCity:
Ingrid Prins
Woordvoerder
06-51592484

Scroll naar boven