Strijp-S: Triangulum

Strijp-S: Triangulum

Veel grondexploitaties staan momenteel onder druk. Op het voormalige Philips industrieterrein Strijp-S in Eindhoven is daarom gekozen slim te sturen op deelexploitaties vanuit een staande grondexploitatie. Integrale samenwerking tussen gemeente Eindhoven en VolkerWessels is de basis op Strijp-S. Gestart in 2002 is vanuit slimme programma’s gezocht naar bouwstenen die passen bij de gebiedsvisie. Met Mobility-S, Park Strijp Energy en Office-S is dit voormalige Philipsterrein getransformeerd tot een bijzondere leefomgeving met mixed use gebruik. Naast energie en mobiliteit is het herprogrammeren van gebouwen een belangrijke bouwsteen voor het genereren van dynamiek en continuïteit.

In juni 2013 werd de gebiedstransformatie beloond met een Gulden Feniks. In Eindhoven heeft men volgens de jury van de Gulden Feniks ‘opnieuw het licht gezien’. Want ondanks de economische crisis gaat de transformatie van het voormalige Philipsterrein tot de innovatieve, creatieve en slimme wijk Strijp-S gestaag door.

project-Keyvisual_neu_gross-1

De gebouwen die Philips achterliet werden -tegen de stroom in- in korte tijd gevuld met ruim 700 bedrijven. Met name kleinere bedrijven in de creatieve industrie en technologie, tegen een betaalbare huur en met flexibele huurcontracten. Op Strijp-S wordt ingezet op netwerkvorming door gedeelde faciliteiten aan te bieden, zoals een ondernemersplein. Die inspanning komt terug in de tevredenheid van de huurders, de groei van bedrijven en de toename van onderlinge samenwerking.

Daarnaast is er op Strijp-S in samenwerking met VolkerWessels iCity in 2015 gestart met het Smart City programma Triangulum dat toebehoort aan het Europese project Horizon 2020. Het doel van dit programma is om in samenwerking met diverse internationale steden Smart City toepassingen en diensten te ontwikkelen die niet alleen bijdragen aan een hogere leefkwaliteit, maar die tevens repliceerbaar en exploiteerbaar zijn. Mede hierdoor biedt Strijp-S vandaag de dag niet enkel een hoogwaardige en dynamische leefomgeving, maar is het gebied tevens voorzien van een state-of-the-art digitale infrastructuur waarop het innovatieve ecosysteem zich in rap tempo ontwikkelt.

Scroll naar boven